420

Dragi naši smokeri,

Sretan nam 420!

Kultura pušenja marihuane u posljednjih nekoliko decenija doživjela je mnoge promjene, a uz to se pojavio i broj 420, koji je postao neka vrsta simbola među smokerima širom svijeta. No, pitanje koje se postavlja je – kako se ovaj broj povezao s konzumacijom ove biljke?

Postoje mnoge teorije o tome kako se 420 povezao s pušenjem marihuane, a jedna od teorija je da je 420 zapravo interni kod policije za “pušenje marihuane”. Međutim, ova teorija nema čvrste dokaze, a mnogi smatraju da je samo urbana legenda.

Druga popularna teorija dolazi iz pjesme Boba Dylana “Rainy Day Women #12 & 35”. U pjesmi se često ponavlja stih “Everybody must get stoned”, a 12 pomnoženo sa 35 je jednako 420. Iako ova teorija zvuči zanimljivo, nema nikakve potvrde da je Dylan koristio broj 420 u tom kontekstu.

Najvjerodostojnija priča o porijeklu 420 datira iz 1971. godine kada se petero učenika srednje škole (pod nazivom „Waldos“) San Rafael u Kaliforniji sastajalo svakog dana u 16:20h (4:20 PM) pokraj kipa hemičara Louisa Pasteura u kampusu. Navodno su došli u posjed rukom nactanom kartom koja je vodila do usjeva marihuane. Nažalost nisu nikad uspjeli pronaći tu parcelu, ali su postali poznati po tome što su se okupljali svakog dana u 16:20h.

Kako se ovaj interni kod počeo širiti, tako je i broj 420 postao simbolom među smokerima. Kasnije, ova brojka postala je popularna kroz muziku, filmove i pop kulturu, a mnogi su je počeli koristiti kako bi označili mjesta za okupljanje.

Bez obzira na to koja je teorija tačna, činjenica je da je on postao svjetski poznat kao simbol među smokerima.

U duhu 420 organizirali smo nagradnu igru koja se održava na našim društvenim mrežama (Facebook i Instagram), gdje možete osvojiti sjajne nagrade. Tri sretna dobitnika može osvojiti vaučer od 70 KM koji može iskoristiti u našem shopu!

Ono što nas zanima jeste kako ćete vi proslaviti 4/20, pa vas zato pozivamo da nam pošaljete svoje fotografije ili videozapise.

Vaše kreacije možete slati na našu e-mail adresu ili u inbox na Facebook ili Instagram do 23.04.2023. godine, tako da nemojte čekati predugo! Budite što kreativniji, orginalniji i pokažite nam kako slavite ovaj poseban dan. Sve tri najkreativnije proslave objavimo 24.04.

📧 info@yerbamala.ba   Facebook Yerba Mala   Instagram Yerba Mala

Budite dio slavlja, uživajte u svim čarima omiljene nam biljke, ali uvijek budite odgovorni!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Welcome