Kako pravilno očistiti vaš bong?

Bongovi su jako popularni, ali često se zanemaruje njegovo čišćenje. Čišćenje bonga može biti neugodan i zamoran posao, ali uz malo truda možete očistiti svoj bong!

Ako želite znati kako očistiti bong i poboljšati svoje iskustvo pušenja, mi ćemo vam u ovom blogu napisati nekoliko smjernica kako to uraditi.

Prije nego što počnete da čistite bong, morate pripremiti sve potrebne materijale. Potrebni su vam:

  • Izopropilni alkohol
  • Gruba sol
  • Četka za čišćenje
  • Plastične vrećice
  • Gumice

  1. Nakon što ste pripremili sve potrebne materijale, sljedeći korak je rastavljanje bonga. Rastavite sve dijelove bonga, zvono, cijev itd.

  2. Prije nego što započnete dubinsko čišćenje, važno je isprati bong toplom vodom. Na ovaj način ćete ukloniti bilo koje labave ostatke, što će olakšati postupak čišćenja.

  3. Nakon što ste isprali bong, sljedeći korak je dodavanje soli i alkohola u bong. Sol je izvrsno abrazivno sredstvo koje će pomoći u uklanjanju nakupljenog ostatka, dok će alkohol otopiti bilo koje ljepljive smole. Pomiješajte sol i alkohol u bongu dok ne prekrije cijelu unutrašnjost bonga.

  4. Pokrijte sve rupe bonga gumicama ili plastičnim vrećicama. Ovaj korak je važan jer sprječava da se mješavina soli i alkohola izlije iz bonga.

  5. Nakon što ste pokrili sve rupe bonga, snažno ga protresite nekoliko minuta. Mješavina soli i alkohola će omekšati nakupljeni ostatak, ostavljajući unutrašnjost bonga čistom.

  6. Za čišćenje teško dostupnih mjesta koristite četke za čišćenje. Četku stavite u alkohol i koristite je za čišćenje unutrašnjosti downstema ili perkolatora.

  7. Nakon što ste dobro protresli bong, sljedeći korak je da ga dobro isperete toplom vodom.

  8. Nakon ispiranja, posljednji korak je da osušite bong.

Kada je vaš bong čist i suh, važno je da ga pravilno spremite kako se ne bi ponovno zaprljao. Spremite ga na čistom i suhom mjestu, i redovito ga čistite kako biste održali njegovu dugotrajnost.

Različiti tipovi bonga zahtijevaju različite metode čišćenja. Stoga, prije nego što započnete proces čišćenja bonga, važno je razumjeti specifične karakteristike vašeg bonga. Neki materijali, kao što su staklo i silikon, su manje osjetljivi na oštećenja i lakše se čiste, dok drugi, poput keramike, su manje izdržljivi i zahtijevaju posebnu njegu. U nastavku vam pišemo o različitim načinima čišćenja za različite tipove bonga:

  • Stakleni bongovi su najpopularniji tip bonga i najlakši su za čišćenje. Slijedite korake koje smo spomenuli u prethodnom tekstu. Međutim, ako vaš stakleni bong ima složene dizajne, koristite meku četku ili krpu kako biste očistili detaljne dijelove.

  • Silikonski bongovi također su relativno laki za čišćenje. Slijedite iste korake kao kod staklenog bonga. Međutim, trebali biste izbjegavati upotrebu alkohola na silikonskom bongu, jer može oštetiti materijal. Umjesto toga, koristite vruću vodu i deterdžent za suđe za čišćenje silikonskog bonga.

  • Keramički bongovi su osjetljiviji od staklenih i silikonskih bongova te morate biti oprezni pri čišćenju. Slijedite korake koje smo spomenuli u prethodnom tekstu, ali izbjegavajte korištenje vruće vode ili naglih promjena temperature, jer to može uzrokovati pucanje keramike. Umjesto toga, koristite toplu vodu i meku četku za čišćenje keramičkog bonga.

  • Akrilni bongovi su relativno jeftini i mogu se naći u većini head shopova. Za čišćenje akrilnog bonga, slijedite korake koje smo već spomenuli, ali umjesto alkohola koristite ocat i toplu vodu. Akrilni bongovi su osjetljiviji na toplinu, pa se uvjerite da koristite toplu vodu umjesto vruće vode.

  • Perkolator bongovi su izazovniji za čišćenje od običnih bongova zbog njihovog složenog dizajna. Da biste očistili perkolator bong, morate ga rastaviti i očistiti svaki dio pojedinačno. Koristite četku za čišćenje kako bi očistili svaki dio perkolatora. Možete koristiti i četku za boce kako biste očistili unutrašnjost bonga.

Jedna važna stvar koju treba imati na umu kod perkolator bongova je da se čišćenje mora obaviti nakon svake upotrebe. U protivnom, perkolator može postati zagušen, što može utjecati na kvalitetu.

Proces čišćenja bonga je jednostavan i može se obaviti pomoću predmeta koji su lako dostupni u svakoj trgovini. Međutim, različite vrste bongova mogu zahtijevati različite metode čišćenja, stoga je važno znati pravilnu metodu čišćenja za vašu određenu vrstu bonga. Slijedeći korake koji su gore spomenuti, možete održavati dugovječnost svog bonga, spriječiti nakupljanje bakterija i poboljšati cjelokupno iskustvo.

A kolekciju naših bongova možete pogledati u našem shopu ili na web stranici 🙂

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Welcome