Papir za motanje

Papir za motanje je ključni faktor za uživanje, tako da ćemo u ovom blogu opisati sve trenutne vrste papira za motanje. Prva pojava cigareta, prema dosadašnjim otkrićima, je zabilježena prije 8000 godina. Iako su duhan kao i suho bilje bili toliko dugo godina u upotrebi, uživanje istih je bilo vršeno ili pušenjem lišća ili žvakanjem istih. Proizvodnja duhana je započeta u Americi, a najstarijim korisnicima duhana se smatraju Maje. S druge strane, poznato nam je da su Azteci koristili klipove kukuruza kako bi pušili. Dolaskom europskih kolonizatora, ove stvari iz Amerike uvedene su na europsko tržište, potom i u kulturu svakodnevnog života. Prve europske cigarete su bile ručno motane, a pojavom industrijske revolucije, priprema cigareta za tržište je bila vršena mašinskim putem.

Papir za motanje cigareta može da potiče od tri vrste sirovina, a to su drvo, riža i konoplja. Korisnici ovih proizvoda se razlikuju po tome što preferiraju više faktora, a to su okus, brzina gorenja i lakoća korištenja papirića. Postoje različite varijante papira za motanje cigareta koje se mogu pronaći na tržištu.

Vjerovatno da većini iskusnijih korisnika papira za motanje presudan faktor predstavlja brzina gorenja papira. Bijeli papiri za motanje vjerovatno imaju određenu količinu hemikalija u sebi koje usporavaju gorenje. Danas mnogi ozbiljni proizvođači papira za motanje prilaze drugačijem sastavu papira za motanje kako bi u njemu što je više moguće smanjili količinu hemijskih supstanci.

Klasični papir od drvene sirovine je sigurno najpopularnija vrsta papira za motanje. Postoje razne debljine ovog papira, te izbjeljivane ili organske varijante papira – bijela i smeđa. Debljina papira od drvene sirovine daje čvrstoću materijalu, što ustvari dovodi do toga da papir zadrži oblik pri određenoj količini vlage. Ova vrsta papira gori srednjom brzinom. Papiri napravljeni od drvene sirovine su dostupni i u našem shopu, a to su papirići brendova Smoking, Dark horse,  Irie, RAW, Party in house i Ziggi. Većina ovih papirića su napravljeni od 100% drvene sirovine i 100% arapskog ljepila. U našem shopu se osim izbijeljenih papirića mogu pronaći i „organski“ papirići za motanje poput Ziggi, Smoking unbleached, a sigurno vodeći brend u proizvodnji „organskih“ papirića za motanje je kompanija RAW koja proizvodi papiriće koji se ne izbjeljuju. Sve navedene proizvođače možete pronaći u Yerba Mala shopu

Druga vrsta papirića za motanje je sigurno i najtanja vrsta, te koristi sirovinu riže. Prednost ove vrste papirića za motanje je ta što ovaj papir sporije gori, te je „zdraviji“ za pluća, ali je jako osjetljiv na vlagu, tako da se ne može pušiti tokom kiše. Slični rezultati se mogu postići i proizvodima od industrijskog lana. Sigurno najetabliraniji papirići za motanje od sirovine riže su Ultra thin papirići brenda Elements. Ovi papirići su dostupni i na našem tržištu, te ih možete probati kako bi promijenili svoje iskustvo.

 

Elements Rizla 1 1/4

Papiri za motanje od konoplje su najbolja alternativa onim napravljenim od drveta. Prvenstveno zbog toga što je industrijska konoplja najbrže rastuća biljka te se samim time stvara jako dobra alternativa drvnoj sirovini. Druga značajna stvar je to što okus koji ostavlja ovaj papir je znatno drugačiji, što će pušačima stvoriti sasvim novo iskustvo pušenja. U Yerba Mala shopu možete pronaći bluntove i rizle od konoplje, a proizvode ih brendovi poput Cyclones, Juicy Jays, Kingpin, True Hemp, Royal Blunts, Raw, Elements, Ziggi, Irie, Skunk Brand, Smoking. Osim originalnog okusa, postoje razne varijante okusa bluntova koje možete da probate, a najzanimljiviji su med, mango, jagoda, grožđe…

Druge vrste sirovina su dosta različite. Postoje vrste papira koji imaju dosta okusa i šara, neki su prozirni i načinjeni od celuloze. Jedan od najpoznatijih brendova koji proizvodi prozirne papiriće od celuloze se zove Trip, a njihov proizvod možete pronaći kod nas. Da ne spominjemo sve ponaosob, u Yerba Mala shopu možete pronaći i razne vrste papirića za motanje s okusima, mirisima i šarama. Proizvođače koje možete pronaći na našim policama su Cannabis, Cyclones i Juicy Jays. Nekad dosadi samo klasično pušenje, pa je poželjno da eksperimentišete zajedno sa svojim čulima kako bi Vam svako novo pušenje omogućilo različito iskustvo. Poslije ćete procijeniti šta je ono što se Vama najviše sviđa.  

 

 

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Welcome